Dzisiaj jest: wtorek, 21 maja 2024 Imieniny: Donat, Tymoteusz, Walenty
Kącik dydaktyczny [11]
Kącik kulinarny [90]
Kącik podatkowy [28]
Kącik młodych [402]
Fotoreportaże [2291]
Videoreportaże [342]
Chyba jedną z najbardziej śląskich potraw jest golonko. Fakt, że króluje na stołach przeważnie w okolicach Barbórki, ale przecież nie trzeba niecierpliwie czekać cały rok, aby spróbować tego specjału. Dobrze zrobione golonko uchodzi za prawdziwy skarb. Dzisiaj dzielimy się przepisem uzyskanym od jednej z pań z sołectwa Moszczenica. „Nie ma jak nasza śląska golona”-...
Ta bardzo pożywna sałatka jest znakomitą kolacją lub drugim śniadaniem. Można ją zabrać w plastikowym pojemniku do pracy. Czyż to nie idealne rozwiązanie dla polskich pracowników, dbających o statystki, słupki i miesięczne bilanse – a tym samym spędzających w miejscu pracy długie godziny? Wszystkim wojownikom o „lepsze kapitalistyczne jutro” życzymy smacznego!!!Składniki: ...
Podobno japoński pracownik, jeśli zawiedzie na jakimś polu swojego pracodawcę, targa się na swoje życie, w najbardziej optymistycznym scenariuszu – siada przed siedzibą macierzystej firmy i płacze rzewnymi łzami. Zainspirowani tym cudzoziemskim przykładem, tym razem proponujemy kurczaka z warzywami po japońsku. Bo szef to Twój powiernik i najwierniejszy przyjaciel...Składniki: szklank...
Marchewka. Nieocenione źródło beta-karotenu. Czy potrzeba nam czegoś więcej? Duszona podanym poniżej sposobem nie traci nic ze swojego słodkiego smaku, a dodatkowo zyskuje bulionowy aromat. Podprawiona żółtkami może być samodzielnym daniem albo pysznym dodatkiem do wielu mięs.Składniki: 2-3 pęczki młodej marchewki, 4 cebule, pęczek natki pietruszki, 2-3 łyżki masła, łyżka mąki, 2 ż&o...
Grill karkówką stoi? Niekoniecznie. Jak przekonują niektórzy, o wiele większym wyzwaniem dla naszych umiejętności kulinarnych są grillowane warzywa. A i kubkom smakowym można takim frykasem dogodzić. Ten konkretny przepis pochodzi od jastrzębianki, która wychowywała się w okolicach słonecznej Zielonej Góry. Co ważne, takie warzywa można przygotować także w piekarniku. W...
Prognozie pogody na najbliższy weekend daleko do optymizmu. Marzenia o krótkim rękawku, słonecznych kąpielach, ewentualnie beztroskim grillowaniu trzeba, siłą rzeczy, odłożyć w czasie. Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. W zaciszu domowych pieleszy, w kuchennych sanktuariach, pod drogimi jak budowa polskich autostrad okapami możemy przygotować potrawę wyjątkową. Królika...
Karpatka to wyzwanie dla prawdziwych twardzieli! Ale bynajmniej nie o szeroki karku tu chodzi czy mocarne dłonie. Nic z tych rzeczy. Mowa bowiem o twardzielach kuchennych, dla których ten przepis może być nie lada wyzwaniem. Karpatka zrobiona jest z ciasta parzonego, które pięknie wyrasta, tworząc wysokie góry – wypełnione masą budyniową i „ośnieżone” cukrem ...
Deser poprawiający najgorszy nastrój. W sam raz na romantyczną kolację, tudzież „poświąteczne” rozterki, kiedy umysł i ciało zgodnie odmawiają posłuszeństwa, ogłaszając akcję protestacyjną. Bo kto nie lubi bananów i czekolady na ciepło? Szczególnie, gdy pogoda za oknem jest zmienna jak kobieta? Po prostu, niebo w gębie!Składniki: 2 banany, pół kostki mleczne...
Jak Święta Wielkanocne to i mazurek. Uff, nie jest to łatwa i prosta sprawa. Jednak nie można wyobrazić sobie tych Świąt bez tego specjału. Mazurki nie tylko pysznie smakują, ale też cudnie, kolorowo wyglądają. Któż nie lubi tego wyjątkowego wypieku. Może właśnie teraz jest dobry czas, aby zmierzyć się z tym niełatwym przepisem, bo kiedy jak nie dziś. A więc do dzieła! Celem jest mazurek cz...
W marcu jak w garncu. Raz ciepło, innym razem przenikliwy chłód. Aż chce się zjeść coś rozgrzewającego. Może dobrym daniem będzie rosół z czarnymi kluskami? Dzisiaj zaproponujemy przepis według pani Aliny, mieszkanki sołectwa Moszczenica. #REKLAMA#Co potrzeba?1 kg wędzonych żeberek.1,5 – 2 litrów zimnej wody.Warzywa (marchewka, pietruszka, seler, por).3 kulki ziela...
Żebro Adama. To samo, z którego powstała najszlachetniejsza z istot – kobieta. Okazuje się jednak, że taką nomenklaturą można posługiwać się również przy nadawaniu nazw potrawom kuchni śląskiej. Soczyste wieprzowe żeberka, głęboki chrzanowy dip i smażone ziemniaki. W tym przypadku, zamiast kobiety, z Żebra Adama powstaje niezrównana rozkosz dla naszego podniebienia. Wyra...
Żur żeniaty zawsze był niezwykle popularny. Zwyczajowo spożywano go w większości domów na sobotni obiad. Przeważnie był serwowany z ziemniakami okraszonymi słoniną, choć podawano go także z flamami. We współczesnej wersji gastronomicznej można go spożywać z jajkiem i kawałkami kiełbasy. Ale my, pomni wiszącego nad nami postnego miecza, ograniczymy się tylko do ziemniaków &ndas...
Tłusty Czwartek. Ostatni czwartek przed Środą Popielcową i Wielkim Postem, a zarazem ostatnia przed Wielkanocą okazja, by beztrosko oddać się karnawałowemu nieumiarkowaniu w jedzeniu. Tradycja oddawania się słodkim przyjemnościom towarzyszy Polakom od kilku wieków. Dawniej biesiadowanie w zapusty ciągnęło się przez kilka dni, aż do wtorku przed Popielcem. Sam Tłusty Czwartek od lat nierozer...
A może tym razem coś na słodko. Zima daje o sobie znać. Dobrze więc zafundować sobie coś słodkiego i… pożywnego. Nie ma co liczyć kalorii. Najważniejsze, że ma być dobre. Tym razem sięgniemy po przepis pani Beaty z sołectwa Moszczenica, która proponuje.. rogaliki#REKLAMA#Co trzeba mieć?1 kg mąki, 1 kostkę masła, 1 kostkę margaryny, 10 dag drożdży, 4 łyżki cukru, 5 łyżek śmietan...
Chrusty, chruściki, kreple (choć ten wyraz oznacza także pączki)... Czy może istnieć bardziej idealne połączenie niż kruche, delikatne ciasto i piwo? Chrusty na piwie! Oto rozwiązanie tej frapującej zagadki. Wszystkich smakoszy, entuzjastów karnawałowych smaków oraz niepoprawnych łasuchów odsyłamy do zamieszczonego poniżej przepisu. Bo jedzenie to prawdziwa przyjemność!Faworki...
Chyba jedną z najbardziej śląskich potraw jest golonko. Fakt, że króluje na stołach przeważnie w okolicach Barbórki, ale przecież nie trzeba niecierpliwie czekać cały rok, aby spróbować tego specjału. Dobrze zrobione golonko uchodzi za prawdziwy skarb. Dzisiaj dzielimy się przepisem uzyskanym od jednej z pań z sołectwa Moszczenica. „Nie ma jak nasza śląska golona”-...