Dzisiaj jest: wtorek, 30 kwietnia 2024 Imieniny: Katarzyna, Marian, Julia
Kącik dydaktyczny [11]
Kącik kulinarny [90]
Kącik podatkowy [28]
Kącik młodych [402]
Fotoreportaże [2291]
Videoreportaże [342]
Końcówka lata, gdy powoli kończą się upały, to dobra okazja do spędzania czasu przy wieczornym grillu. Wzrost popularności tej formy rekreacji zwiększa również niestety liczbę ostrzeżeń specjalistów. Alarmują oni, że taki sposób przygotowywania potraw nie służy naszemu zdrowiu, a wręcz może mieć na nie negatywny wpływ. Jak się jednak okazuje, wystarczy przestrzegać kilk...
Lato dopełnia się. Jak zwykle hojna o tej porze natura obdarzyła nas różnorodnością owoców. Szkoda by zmarnować jej coroczną spontaniczność – znaczoną truskawkami, czereśniami, wiśniami... Dlatego za radą mieszkanki sołectwa Ruptawa proponujemy dzisiaj słodką zapiekankę. Żadnego sera ciągnącego się jak podeszwa od buta. Kalorie w ryzach i okiełznane po mistrzowsku. Feeria smak&...
Deser poprawiający nawet najgorszy nastrój. W sam raz na romantyczną kolację, tudzież przykre rozterki, kiedy umysł i ciało zgodnie odmawiają posłuszeństwa, ogłaszając akcję protestacyjną. Bo kto nie lubi bananów i czekolady na ciepło? Szczególnie, gdy pogoda za oknem jest zmienna jak urzędniczka w ZUS-ie? Po prostu, niebo w gębie!Składniki: 2 banany, pół kostki mleczne...
„Witam serdecznie! W ten chłodny, pochmurny dzień przesyłam przepis na bardzo smaczną, aczkolwiek zapomnianą już mleczną zupę. Mnie kojarzy się ona z dzieciństwem i tradycyjną kuchnią babci, dlatego polecam danie na obiad lub gorącą kolację". Nie wiemy, kiedy nasza Czytelniczka Maja pisała ten list, ale faktycznie za oknem nie świeci aktualnie „wiosenne" słońce, tym bardziej ...
Kolega męża zjawił się niespodziewanie w naszym domu, a tu nie ma co na stół postawić. Podstawowe składniki były, więc szybko przygotowałam ciasto i zrobiłam ciasteczka maślane – kruche na zewnątrz i mięciutkie w środku. Trwało to 10 minut: od momentu wsypania składników do miski, po włożenie uformowanych ciastek do piekarnika... Kolejny przepis z notatnika naszych bezbłędnych ...
Deser poprawiający najgorszy nastrój. W sam raz na romantyczną kolację, tudzież „poświąteczne” rozterki, kiedy umysł i ciało zgodnie odmawiają posłuszeństwa, ogłaszając akcję protestacyjną. Bo kto nie lubi bananów i czekolady na ciepło? Szczególnie, gdy pogoda za oknem jest zmienna jak kobieta? Po prostu, niebo w gębie!#REKLAMA#Składniki: 2 banany, pół kostk...
Co na obiad? A może tym razem pokusić się o danie śląskie. Takie, które porządnie nasyci, a przy tym jest dobre. Panie z sołectwa Moszczenica zdradziły nam przepis na potrawę pod intrygującą nazwą kwaśnicorka na wędzonce. Nie jest to jakieś danie specjalnie trudne do wykonania. A więc do dzieła. #REKLAMA# Najpierw trzeba wybrać się do sklepu na konkretne zakupy. Oto czego pot...
Kurczak to chyba najpopularniejszy drób, który gości na naszych talerzach. Można spożywać go w przeróżnej formie, w zależności od upodobań. Co ważne, zwłaszcza dla tych, którzy ciągle martwią się o swoją sylwetkę, kurczka to idealna baza dań dietetycznych. Taki właśnie przepis przysłała nam Marta z osiedla 1000-lecia, która twierdzi, że w trakcie diety zajadała s...
Chrusty, chruściki, kreple (choć ten wyraz oznacza także pączki)... Czy może istnieć bardziej idealne połączenie niż kruche, delikatne ciasto i piwo? Chrusty na piwie! Oto rozwiązanie tej frapującej zagadki. Wszystkich smakoszy, entuzjastów karnawałowych smaków oraz niepoprawnych łasuchów odsyłamy do zamieszczonego poniżej przepisu. Bo jedzenie to prawdziwa przyjemność!#REKLAM...
Jak niedziela to prawdziwy śląski obiad. Taki, który nie tylko będzie dobry, ale i się człowiek porządnie posili i będzie mieć siłę do ciężkiej pracy. Kiedy pytamy mieszkanki sołectwa Bzie, jakie danie zaserwowałyby na taki świąteczny posiłek, bez wahania mówią, że najlepsza jest rolada wołowa i nie można wyobrazić sobie niedzieli bez niej. A zatem dzisiaj przepis na śląską rol...
Chrusty, chruściki, kreple (choć ten wyraz oznacza także pączki)... Czy może istnieć bardziej idealne połączenie niż kruche, delikatne ciasto i piwo? Chrusty na piwie! Oto rozwiązanie tej frapującej zagadki. Wszystkich smakoszy, entuzjastów karnawałowych smaków oraz niepoprawnych łasuchów odsyłamy do zamieszczonego poniżej przepisu. Bo jedzenie to prawdziwa przyjemność!Faworki...
Nadchodzi Barbórka, a jedną z najbardziej śląskich potraw jest golonka. Fakt, że króluje na stołach przeważnie na początku grudnia, ale przecież nie trzeba niecierpliwie czekać cały rok, aby spróbować tego specjału. Dobrze zrobione golonko uchodzi za prawdziwy skarb. Dzisiaj dzielimy się przepisem uzyskanym od jednej z pań z sołectwa Moszczenica. „Nie ma jak nasza śląska...
Genialny przepis na białą rybę! Ja wam to mówię! Po zjedzeniu marynowanego dorsza będziecie syci i pełni energii, a nigdy ociężali i przejedzeni. Przy tym, co za smak!!!Dorsz marynowany w soku cytrynySkładniki1 kg świeżego dorsza, 6 dużych cytryn, limonka, 6 ziarenek jałowca, 2 pokrojone ostre papryczki, 4 średnie czerwone cebuleSposób przygotowaniaOczyścić rybę dokładnie z ości, pok...
Deser poprawiający nawet najgorszy nastrój. W sam raz na romantyczną kolację, tudzież przykre rozterki, kiedy umysł i ciało zgodnie odmawiają posłuszeństwa, ogłaszając akcję protestacyjną. Bo kto nie lubi bananów i czekolady na ciepło? Szczególnie, gdy pogoda za oknem jest zmienna jak urzędniczka w ZUS-ie? Po prostu, niebo w gębie!Składniki: 2 banany, pół kostki mleczne...
Co na obiad? A może tym razem pokusić się o danie śląskie. Takie, które porządnie nasyci, a przy tym jest dobre. Panie z sołectwa Moszczenica zdradziły nam przepis na potrawę pod intrygującą nazwą kwaśnicorka na wędzonce. Nie jest to jakieś danie specjalnie trudne do wykonania. A więc do dzieła. #REKLAMA# Najpierw trzeba wybrać się do sklepu na konkretne zakupy. Oto czego pot...
Jesień zaczyna nam pokazywać swoje uroki. To czas, w którym pełnymi garściami czerpiemy z ogrodu. Możemy cieszyć się jego bogactwem. Co teraz zbierzemy, będzie dla nas miłym wspomnieniem w długie, zimowe wieczory. Są wśród nas tacy, którzy potrafią wyczarować prawdziwe przysmaki. Jednym z nich są, tak lubiane przez wielu powidła. A więc potrzeba nam trochę śliwek, najlep...