Chrusty! I to na piwie!
Chrusty, chruściki, kreple (choć ten wyraz oznacza także pączki)... Czy może istnieć bardziej idealne połączenie niż kruche, delikatne ciasto i piwo? Chrusty na piwie! Oto rozwiązanie tej frapującej zagadki. Wszystkich smakoszy, entuzjastów karnawałowych smaków oraz niepoprawnych łasuchów odsyłamy do zamieszczonego poniżej przepisu. Bo jedzenie to prawdziwa przyjemność!
Faworki na piwie
Składniki: 3 żółtka, piwo jasne (objętościowo tyle, ile żółtek: np. 1/3 szklanki żółtek i 1/3 szklanki piwa), mąka (tyle, ile zabierze ciasto), cukier puder do posypania gotowych faworków, smalec do smażenia
Sposób przygotowania: z podanych składników zagnieść gładkie ciasto (ok. 10 minut), następnie wybijać je na stolnicy wałkiem albo w misce tłuczkiem do ziemniaków (też 10 minut). Zaraz potem owinąć je szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie odrywać po kawałku ciasta, cienko rozwałkować i wykrawać paski (np. 8x3 cm), pośrodku każdego zrobić nacięcie nożem i formować faworki. Smażyć partiami, posypać obficie cukrem pudrem
Zapraszamy do przesyłania nam swoich propozycji kulinarnych. Podzielcie się przyjemnością "kucharzenia", a potem degustacji:) Przepisy prosimy przesyłać na adres: jasnet@jasnet.pl.
fot. Wikipedia/Flickr
piątek, 29 sty 2016, DM