Dorsz "droższy" sercu
Genialny przepis na białą rybę! Ja wam to mówię! Po zjedzeniu marynowanego dorsza będziecie syci i pełni energii, a nigdy ociężali i przejedzeni. Przy tym, co za smak!!!
Dorsz marynowany w soku cytryny
Składniki
1 kg świeżego dorsza, 6 dużych cytryn, limonka, 6 ziarenek jałowca, 2 pokrojone ostre papryczki, 4 średnie czerwone cebule
Sposób przygotowania
Oczyścić rybę dokładnie z ości, pokroić na kawałki wielkości kostek domina. Obrać i pokroić w talarki cebulę, papryczki wypestkować i pokroić na małe kawałki, wycisnąć sok z cytryn. Limonkę wyszorować i pokroić na plasterki. Utłuc jałowiec w moździerzu. Przekładać w dużym słoju warstwami: rybę, cebulę, papryczkę, limonkę. Posypywać jałowcem i zalać wyciśniętym sokiem. Odstawić do lodówki na 5 godzin.
Jak podawać?
Podawać z kolbą świeżo ugotowanej kukurydzy z masłem i solą oraz z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem. Do picia pasuje schłodzone jasne piwo. No pewnie, że pasuje!
Życzymy smacznego! I zapraszamy do przesyłania nam swoich propozycji kulinarnych. Podzielcie się przyjemnością "kucharzenia", a potem degustacji:) Przepisy prosimy przesyłać: jasnet@jasnet.pl
fot. pixabay
piątek, 20 lis 2015, DM