Golonka, ach golonka!
Nadchodzi Barbórka, a jedną z najbardziej śląskich potraw jest golonka. Fakt, że króluje na stołach przeważnie na początku grudnia, ale przecież nie trzeba niecierpliwie czekać cały rok, aby spróbować tego specjału. Dobrze zrobione golonko uchodzi za prawdziwy skarb. Dzisiaj dzielimy się przepisem uzyskanym od jednej z pań z sołectwa Moszczenica. „Nie ma jak nasza śląska golona”- mówiła. Ale przepis, który mamy od niej, to wyzwanie dla naprawdę wytrawnych kucharzy.
Co trzeba mieć?
6 sztuk golonek peklowanych,
30 dag kapusty kiszonej,
10 dag grzybów,
10 dag cebuli,
Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, maggi, sól.
Jak to zrobić?
Kapustę kiszoną parzymy we wrzątku, dodajemy grzyby przesmażone z cebulą i przyprawiamy.
Z golonek usuwamy kości i robimy tzw. kieszeń, do której wkładamy przygotowaną kapustę.
Całość obwijamy sznurkiem lub wkładamy do siatki masarskiej.
Gotujemy z przyprawami ok. 1,5 godz.
Zapraszamy do przesyłania nam swoich propozycji kulinarnych. Podzielcie się przyjemnością "kucharzenia", a potem degustacji:) Przepisy prosimy przesyłać na adres: jasnet@jasnet.pl.
Fot. Wikipedia/ Rainer Zenz
piątek, 27 lis 2015, KB