Dzisiaj jest: piątek, 17 maja 2024   Imieniny: Brunon, Sławomir, Weronika

więcej ›

PUBLICYSTYKA

Golonka, ach golonka!

Nadchodzi Barbórka, a jedną z najbardziej śląskich potraw jest golonka. Fakt, że króluje na stołach przeważnie na początku grudnia, ale przecież nie trzeba niecierpliwie czekać cały rok, aby spróbować tego specjału. Dobrze zrobione golonko uchodzi za prawdziwy skarb. Dzisiaj dzielimy się przepisem uzyskanym od jednej z pań z sołectwa Moszczenica. „Nie ma jak nasza śląska golona”- mówiła. Ale przepis, który mamy od niej, to wyzwanie dla naprawdę wytrawnych kucharzy.

 

Co trzeba mieć?

6 sztuk golonek peklowanych,

30 dag kapusty kiszonej,

10 dag grzybów,

10 dag cebuli,

Liść laurowy, ziele angielskie,  pieprz, maggi, sól.

 

Jak to zrobić?

Kapustę kiszoną parzymy we wrzątku, dodajemy grzyby przesmażone z cebulą i przyprawiamy.

Z golonek usuwamy kości i robimy tzw. kieszeń, do której wkładamy przygotowaną kapustę.

Całość obwijamy sznurkiem lub wkładamy do siatki masarskiej.

Gotujemy z przyprawami ok. 1,5 godz.

 

Zapraszamy do przesyłania nam swoich propozycji kulinarnych. Podzielcie się przyjemnością "kucharzenia", a potem degustacji:) Przepisy prosimy przesyłać na adres: jasnet@jasnet.pl.

Fot. Wikipedia/ Rainer Zenz

 

piątek, 27 lis 2015, KB

KOMENTARZE

  • tom | 03/12 godz. 08:42

    Akwarium na Mszanej i podścianowy na Połomii

  • | 02/12 godz. 09:43

    W Cynamonie jak co roku mieszkaniecSJZ

  • Stefan | 30/11 godz. 19:02

    Gdzie teraz w Jastrzębiu albo najbliższej okolicy można zjeść dobre golonko w knajpie?

  • | 28/11 godz. 08:36

    Nie ma to,jak dobre golonko i do tego piwko. Miód w gębie. I samo zdrowie.

  • jasnet.pl | 27/11 godz. 15:04

    Komentarze do tego tekstu zostały wyłączone! Minął okres dodawania komentarzy.

zobacz wszystkie komentarze

ARTYKUŁY

27/08

Windy w GSM

0

więcej

BLOGI

22/02

W co gra MZK?

29

18/02

Radni hipokryci

7

więcej blogów

KALENDARZ

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Pliki cookie pozwalają na poznanie twoich preferencji na podstawie zachowań w serwisie. Uznajemy, że jeżeli kontynuujesz korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę. Poznaj szczegóły i możliwości zmiany ustawień w Polityce Cookies
Zamknij X