Jak niedziela to…
Jak niedziela to prawdziwy śląski obiad. Taki, który nie tylko będzie dobry, ale i się człowiek porządnie posili i będzie mieć siłę do ciężkiej pracy. Kiedy pytamy mieszkanki sołectwa Bzie, jakie danie zaserwowałyby na taki świąteczny posiłek, bez wahania mówią, że najlepsza jest rolada wołowa i nie można wyobrazić sobie niedzieli bez niej. A zatem dzisiaj przepis na śląską roladę.
Składniki
Kilka plastrów mięsa wołowego.
15-20 dag boczku wędzonego.
Dwa ogórki kiszone.
Duża cebula.
Przyprawy: pieprz, sól.
Musztarda.
Wykonanie:
Mięso rozbić tłuczkiem na cienkie plastry.
Plastry smarujemy musztardą i solimy.
Cebulę kroimy w kostkę, a ogórek w słupki.
Posypujemy plastry mięsa cebulą.
Boczek i ogórek układamy wzdłuż szerszego boku rolady i dodajemy pieprz.
Ciasno zwijamy płaty mięsa (wraz z boczkiem i ogórkiem). Spinamy szpilkami lub mocno związujemy nitką.
Roladę kładziemy na rozgrzanym tłuszczu i smażymy z każdej strony. Najlepiej często obracać roladę, będzie smaczniejsza.
Następnie polewamy wodą i dusimy do miękkości.
Sos zagęszczamy mąką zmieszaną z wodą.
Roladę najczęściej podaje się z kluskami śląskimi lub modrą (czerwoną) kapustą.
Życzymy smacznego! I zapraszamy do przesyłania nam swoich propozycji kulinarnych. Podzielcie się przyjemnością "kucharzenia", a potem degustacji:) Przepisy prosimy przesyłać na: jasnet@jasnet.pl
Fot. wikipedia, Mariuszjbie
piątek, 22 sty 2016, KB