Kalorie w ryzach!
Lato dopełnia się. Jak zwykle hojna o tej porze natura obdarzyła nas różnorodnością owoców. Szkoda by zmarnować jej coroczną spontaniczność – znaczoną truskawkami, czereśniami, wiśniami... Dlatego za radą mieszkanki sołectwa Ruptawa proponujemy dzisiaj słodką zapiekankę. Żadnego sera ciągnącego się jak podeszwa od buta. Kalorie w ryzach i okiełznane po mistrzowsku. Feeria smaków i zapachów.
Słodka zapiekanka
Składniki: szklanka kaszy kukurydzianej, 50 dag wiśni lub innych owoców, 2 szklanki mleka, 2 łyżki masła, kawałek kory cynamonowej, 2 łyżki cukru, 3 jajka, masło i tarta bułka do formy, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego, sól, cukier puder, cynamon w proszku
Sposób przygotowania: wiśnie umyć, wydrylować. Zagotować mleko ze szczyptą soli i korą cynamonową. Dodać kaszę rozmieszaną w szklance wody i gotować ok. 10 minut na wolnym ogniu. Ostudzić. Utrzeć połowę masła z cukrem, wbijać po jednym żółtku. Wymieszać z kaszą. Delikatnie połączyć z ubitą pianą. W naczyniu wysmarowanym masłem i wysypanym tartą bułką układać warstwami kaszę i czereśnie. Polać resztą masła i posypać cynamonem. Zapiekać w temperaturze ok. 170 st. Celsjusza. Pozostałe owoce razem z sokiem zmiksować z jogurtem, doprawić cukrem pudrem i cynamonem. Zapiekankę podawać polaną sosem jogurtowym.
Zapraszamy do gotowania, smakowania, a następnie dzielenia się swoimi wrażeniami Podzielcie się przepisami z pozostałymi mieszkańcami. Przepisy prosimy nadsyłać na adres: jasnet@jasnet.pl
fot. pixabay
piątek, 26 sie 2016, DM