Dzisiaj jest: wtorek, 21 maja 2024   Imieniny: Donat, Tymoteusz, Walenty

więcej ›

PUBLICYSTYKA

Mleczna epopeja

„Witam serdecznie! W ten chłodny, pochmurny dzień przesyłam przepis na bardzo smaczną, aczkolwiek zapomnianą już mleczną zupę. Mnie kojarzy się ona z dzieciństwem i tradycyjną kuchnią babci, dlatego polecam danie na obiad lub gorącą kolację". Nie wiemy, kiedy nasza Czytelniczka Maja pisała ten list, ale faktycznie za oknem nie świeci aktualnie „wiosenne" słońce, tym bardziej kibicujemy jej nostalgii za dzieciństwem i proponujemy wspólnie z nią powrót do przeszłości.

Składniki: Zacierka - litr mleka - 100 g mąki pszennej lub kukurydzianej - 1 jajko - szczypta soli - 2-3 łyżki wody

Przygotowanie: Mąkę wsypać do miseczki, wbić jajko, dodać sól, wodę i zagnieść ciasto. Uwaga, ciasto ma być twarde, tak żeby się dało ścierać na tarce. Jeżeli ciasto się klei, dodać mąki, jeśli się nie zbija, dodać wody. Ciasto zetrzeć do miseczki. W garnku zagotować mleko i powoli dodawać partiami zacierki. Zamieszać, żeby się nie posklejały. Smacznego!

My także życzymy smacznego! I zapraszamy do przesyłania nam swoich propozycji kulinarnych. Podzielcie się przyjemnością "kucharzenia", a potem degustacji:) Przepisy prosimy przesyłać: jasnet@jasnet.pl fot. pixabay

piątek, 11 mar 2016, JasNet

KOMENTARZE

  • lulek | 12/03 godz. 09:22

    zjesc na obiad zacierke i na grube

  • jasnet.pl | 11/03 godz. 10:14

    Komentarze do tego tekstu zostały wyłączone! Minął okres dodawania komentarzy.

zobacz wszystkie komentarze

ARTYKUŁY

27/08

Windy w GSM

0

więcej

BLOGI

22/02

W co gra MZK?

29

18/02

Radni hipokryci

7

więcej blogów

KALENDARZ

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Pliki cookie pozwalają na poznanie twoich preferencji na podstawie zachowań w serwisie. Uznajemy, że jeżeli kontynuujesz korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę. Poznaj szczegóły i możliwości zmiany ustawień w Polityce Cookies
Zamknij X