Mleczna epopeja
„Witam serdecznie! W ten chłodny, pochmurny dzień przesyłam przepis na bardzo smaczną, aczkolwiek zapomnianą już mleczną zupę. Mnie kojarzy się ona z dzieciństwem i tradycyjną kuchnią babci, dlatego polecam danie na obiad lub gorącą kolację". Nie wiemy, kiedy nasza Czytelniczka Maja pisała ten list, ale faktycznie za oknem nie świeci aktualnie „wiosenne" słońce, tym bardziej kibicujemy jej nostalgii za dzieciństwem i proponujemy wspólnie z nią powrót do przeszłości.
Składniki: Zacierka - litr mleka - 100 g mąki pszennej lub kukurydzianej - 1 jajko - szczypta soli - 2-3 łyżki wody
Przygotowanie: Mąkę wsypać do miseczki, wbić jajko, dodać sól, wodę i zagnieść ciasto. Uwaga, ciasto ma być twarde, tak żeby się dało ścierać na tarce. Jeżeli ciasto się klei, dodać mąki, jeśli się nie zbija, dodać wody. Ciasto zetrzeć do miseczki. W garnku zagotować mleko i powoli dodawać partiami zacierki. Zamieszać, żeby się nie posklejały. Smacznego!
My także życzymy smacznego! I zapraszamy do przesyłania nam swoich propozycji kulinarnych. Podzielcie się przyjemnością "kucharzenia", a potem degustacji:) Przepisy prosimy przesyłać: jasnet@jasnet.pl fot. pixabay
piątek, 11 mar 2016, JasNet