Niebo w gębie
Deser poprawiający najgorszy nastrój. W sam raz na romantyczną kolację, tudzież „poświąteczne” rozterki, kiedy umysł i ciało zgodnie odmawiają posłuszeństwa, ogłaszając akcję protestacyjną. Bo kto nie lubi bananów i czekolady na ciepło? Szczególnie, gdy pogoda za oknem jest zmienna jak kobieta? Po prostu, niebo w gębie!
Składniki: 2 banany, pół kostki mlecznej czekolady, łyżka wiórków kokosowych, masło
Wykonanie: Posmarować masłem naczynie do zapiekania, piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Obrać banany, przekroić wzdłuż na połówki. Połówki ułożyć w naczyniu do zapiekania wypukłą stroną do dołu, ułożyć kostki czekolady. Ewentualnie posypać wiórkami kokosowymi. Zapiekać pod przykryciem około 10 minut. Upieczone banany trudno wyjąć z naczynia, w którym się piekły, w „ładnej” postaci, dlatego najlepiej zapiekać po jednym lub po dwa banany w pojedynczych porcjach
Zapraszamy do przesyłania nam swoich propozycji kulinarnych. Podzielcie się przyjemnością "kucharzenia", a potem degustacji:) Przepisy prosimy przesyłać na adres: jasnet@jasnet.pl
fot. pixabay
piątek, 26 lut 2016, DM