Dzisiaj jest: piątek, 17 maja 2024   Imieniny: Brunon, Sławomir, Weronika

więcej ›

PUBLICYSTYKA

Przetwory, ach przetwory…

Jesień zaczyna nam pokazywać swoje uroki. To czas, w którym pełnymi garściami czerpiemy z ogrodu. Możemy cieszyć się jego bogactwem. Co teraz zbierzemy, będzie dla nas miłym wspomnieniem w długie, zimowe wieczory. Są wśród nas tacy, którzy potrafią wyczarować prawdziwe przysmaki. Jednym  z nich są, tak lubiane przez wielu powidła. A więc potrzeba nam trochę śliwek, najlepiej węgierek, i już możemy przystąpić do dzieła. Ale uwaga! Chociaż wykonanie powideł nie jest jakoś specjalnie trudne, to jednak wymaga czasu. Tym bardziej więc docenimy nasz domowy wyrób. Jeśli się przyłożymy w kuchni do jego wykonania, to pewnie już nigdy nie sięgniemy po towar z półki sklepowej.

 

 

W co się zaopatrzyć?

Śliwki węgierki, ok. 1 łyżki octu, ewentualnie cukier.

 

Jak zrobić?

Ze śliwek usuwamy pestki i dokładnie myjemy.

Można śliwki polać octem. Dzięki temu zachowają swój naturalny kolor.

Śliwki dajemy do garnka i stawiamy na małym ogniu. Przykrywamy pokrywką i czekamy aż puszczą sok.

Smażymy przez ok. 2 godziny, oczywiście mieszając od czasu do czasu.

W ciągu kolejnych dwóch dni smażymy śliwki przez ok. 1 godz.

Na koniec całość pakujemy do umytych i wyparzonych słoików. Mocno zakręcamy.


 

Życzymy smacznego! I zapraszamy do przesyłania nam swoich propozycji kulinarnych. Podzielcie się przyjemnością "kucharzenia", a potem degustacji:) Przepisy prosimy przesyłać na: jasnet@jasnet.pl


 

Fot. pixabay, jarmoluk

 

piątek, 16 paź 2015, KB

KOMENTARZE

  • Maja | 17/10 godz. 21:33

    Przetworzyłam co się dało, a to, czego nie można przetworzyć zamroziłam. Teraz pozostaje czekać na dłuuuuuugą zimę i gości:):):):)

  • jasnet.pl | 16/10 godz. 06:49

    Komentarze do tego tekstu zostały wyłączone! Minął okres dodawania komentarzy.

zobacz wszystkie komentarze

ARTYKUŁY

27/08

Windy w GSM

0

więcej

BLOGI

22/02

W co gra MZK?

29

18/02

Radni hipokryci

7

więcej blogów

KALENDARZ

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Pliki cookie pozwalają na poznanie twoich preferencji na podstawie zachowań w serwisie. Uznajemy, że jeżeli kontynuujesz korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę. Poznaj szczegóły i możliwości zmiany ustawień w Polityce Cookies
Zamknij X